Taliansko - Chorvátsko 1:1 v C-skupine

14.06.2012 Celý región

Poznaň 14. júna (TASR) - Chorvátski futbaloví reprezentanti remizovali v zápase C-skupiny EURO 2012 v poľskej Poznani s Talianskom 1:1 a so štyrmi bodmi sú na čele neúplnej tabuľky. Taliani od 39. minúty viedli po góle Andreu Pirla z priameho kopu, deľbu bodov zariadil v 72. minúte Mario Mandžukič. Chorváti ani v šiestom vzájomnom dueli so štvornásobnými majstrami sveta v ére samostatnosti neokúsili trpkosť prehry.

C-skupina, 2. kolo:

Taliansko - Chorvátsko 1:1 (1:0)
Góly: 39. Pirlo - 72. Mandžukič
Rozhodca: Webb (Angl.)
ŽK: Motta, Montolivo - Schildenfeld
39.000 divákov

Taliansko: Buffon - Bonucci, De Rossi, Chiellini - Maggio, Marchisio, Pirlo, Motta (63. Montolivo), Giaccherini - Cassano (83. Giovinco), Balotelli (70. di Natale)
Chorvátsko: Pletikosa - Srna, Čorluka, Schildenfeld, Strinič - Rakitič, Vukojevič, Modrič, Perišič (68. Pranjič) - Mandžukič (90.+4 Krančjar), Jelavič (83. Eduardo)


Taliani i Chorváti nastúpili v rovnakých zostavách ako v úvodných dueloch C-skupiny. "Squadra azzurra" začala aktívnejšie a už v 3. minúte sa mohla ujať vedenia. Balotelli sa v šestnástke šikovne zbavil Čorluku, po otočke však mieril tesne vedľa žrde. Po štvrťhodine hry útočník Manchestru City vyskúšal pozornosť Pletikosu strelou z hranice šestnástky, no chorvátsky brankár bol pozorný. "Šachovnicoví" to skúšali najmä krídelnými akciami a centrami do šestnástky, talianska obrana na čele s Chiellinim však pracovala spoľahlivo. V 29. minúte dovtedy neviditeľný Cassano oklamal chorvátskeho obrancu a vnikol do pokutového územia, jeho prihrávka ale nenašla adresáta. V 37. minúte sa Marchisio ocitol sám zoči-voči Pletikosovi, ani na dvakrát však neuspel. O dve minúty na to sa však Taliani dočkali zaslúženého vedenia, keď Pirlo z priameho kopu prekonal Pletikosu.

Do druhého polčasu nastúpili Chorváti so snahou čo najrýchlejšie vyrovnať, Modričovým strelám však chýbala razancia i presnosť. Ďalšie minúty boli v znamení množstva osobných súbojov v strede poľa. Taliani mohli po hodine hry zvýšiť svoj náskok, strela Balottelliho z hranice šestnástky však presvišťala nad brvnom. Chorváti mali územnú prevahu, no dlho si nedokázali vypracovať vážnejšiu príležitosť. V 72. minúte však udreli. Striničov center z ľavej strany našiel Mandžukiča a ten aj s prispením žrde svojím tretím gólom na šampionáte vyrovnal na 1:1. Taliani mohli krátko na to opäť strhnúť vedenie na svoju stranu, Pletikosa však reflexívne vyrazil strelu striedajúceho Montoliva. Chorváti sa v prípade zisku troch bodov mohli stať prvým štvrťfinalistom MS a v závere zápasu boli živším tímom, na konečnej remíze však už nič nezmenilo ani vyše päťminútové nadstavenie.

tabuľka C-skupiny:

1. Chorvátsko 2 1 1 0 4:2 4
2. Taliansko 2 0 2 0 2:2 2
3. Španielsko 1 0 1 0 1:1 1
4. Írsko 1 0 0 1 1:3 0
 
 
 

Vyberte región